Deqa, forælder på Guldberg Skole

DeqaDeqa er mor til tre børn på Guldberg Skole på Nørrebro. Her fortæller hun, hvorfor valget faldt på netop den skole.

“Jeg kunne have valgt en muslimsk privatskole til mine børn, men jeg tror ikke, at jeg ville hjælpe dem, hvis jeg havde gjort det. Når de er færdige med skolen skal de jo videre ud i skolesystemet, i gymnasiet eller ud i en anden uddannelse, og så ville de slet ikke passe ind i kulturen der, hvis de kommer fra et meget lukket miljø, hvor alle er ens.”

Deqa kom selv til Danmark som 15-årig, hvor hun startede i en folkeskole, som hun var glad for. At hun var sammen med andre unge både med dansk og forskellige minoritetsbaggrunde, har gjort hende mere åben, mener hun selv, og det vil hun også gerne have, at hendes børn bliver. Derfor har hun valgt den lokale folkeskole, som hun også nærmest deler gård med.

Nogle år inden Deqas børn skulle starte i skole, var hun i tvivl om sit skolevalg, fordi hun både havde hørt godt og skidt om skolen. Men hun havde også flere veninder, hvis børn allerede var startet på skolen, og de var glade for den.

“Og så havde jeg talt med skolens leder (Jeanne Jacobsen, tidligere skoleleder på Guldberg Skole, red.) mange gange, fordi hun tit stod uden for skolen, hvor man kunne få en snak med hende. Jeg kunne godt lide hende. Hun var lidt skrap, men jeg synes kun, at det er godt, hvis man som forælder får besked, hvis der er  et eller andet med ens barn, som man skal snakke om hjemme.”

I dag går alle Deqas tre børn på skolen, og hun kan godt lide det liv og de traditioner, der er omkring skolen. Især skolens fødselsdag, hvor både elever og forældre er samlet på skolen til boder og underholdning.

Hvad kan skolen gøre bedre?

Deqa mener, at det er vigtigt at bakke op om sine børns skolegang og det er vigtigt for hende at de klarer sig godt i skolen, men hun savner ind i mellem, at skolen giver forældre mere konkret vejledning i, hvordan man som forælder bedst støtter sine børn i deres skolegang. Den opfordring sender vi videre til skolen.

Dette interview er lavet i forbindelse med Brug Folkeskolens plakatkampagne i 2011.