Ellebjerg Skole bliver UNICEF rettighedsskole

Uddannelse, ytringsfrihed og rent vand
Ellebjerg Skole har netop vedtaget, at de skal være UNICEF RETTIGHEDSSKOLE. Brug Folkeskolen har talt med elever og lærere om, hvad det betyder.

Stor begejstring hos eleverne
Onsdag eftermiddag på skoleleder Anne Graahs kontor, mødte jeg tre elever fra skolens elevråd, som i løbet af en halv time smeltede mit hjerte og gav mig troen på, at den næste generation vil gøre verden til et bedre sted.

Eleverne Inas, Nada og Onur på hhv. 12, 15 og 11 år, har besøgt FN-byen, som første led i Ellebjerg Skoles arbejde med at blive en UNICEF RETTIGHEDSSKOLE. De havde så meget begejstring og viden om børns rettigheder med sig hjem fra besøget, at de næsten ikke kunne lade være med at tale i munden på hinanden under interviewet.

Rettighedsskole004

Besøg i FN-byen
I FN-byen blev de introduceret til, hvorfor det er vigtigt, at børn kender deres rettigheder. Nada var begejstret for at høre, at alle børn på skolen kommer til at vide meget mere om deres rettigheder, for hun vil gerne være advokat og blive god til at stå op for sig selv og for andre.
”Jeg tror på, eleverne bliver bedre til at hjælpe hinanden med at sige deres mening, når vi alle bliver opmærksomme på vores rettigheder, Det glæder jeg mig til”, siger Inas. Og netop dét er første trin på Ellebjerg Skoles vej til at blive UNICEF RETTIGHEDSSKOLE – at alle med tilknytning til skolen kender FNs BØRNEKONVENTION, hvor børns rettigheder er skrevet ned.

Rettighedsskole 002

Min favorit-rettighed
Efter en lang og interessant snak med børnene om, hvorfor det er vigtigt at børn kender deres rettigheder, læste Inas, Nada og Onur deres favorit-rettighed op. Onur startede med ”rettighed nummer 2” i BØRNEKONVENTIONEN: ”Det er lige meget, hvordan man ser ud. Alle skal have det lige godt”. Nada læste rettighed nummer 14 højt: ”Barnet har ret til selv at bestemme, hvilken gud det vil tro på”, og Inas læste rettighed nummer 16 højt: ”Barnet har ret til privatliv”.

Rettighedsskole003

Til slut fortalte eleverne mig, at de i FN-byen havde fået en opgave med at vælge, hvilke tre rettigheder de ville tage med sig til en anden planet. De valgte ”uddannelse, ytringsfrihed og rent vand”.

Lærer Rebecca Juel fortæller om sine forventningerne til, at Ellebjerg Skole bliver UNICEF RETTIGHEDSSKOLE:
”Ved besøget i FN-byen, var det så fedt at se eleverne selv komme på banen. Der var plads til elevernes meninger derude, og det kan jeg håbe, at vi bliver bedre til, når rettighedsskolens værdier er implementeret på Ellebjerg.

Vi får også adgang til noget struktureret undervisningsmateriale, som er nemt at bruge i undervisningen, og som passer godt ind i det værdisæt, vi i forvejen arbejder med på skolen.
Ved at blive UNICEF RETTIGHEDSSKOLE, får vi en fælles ramme og et præcist værdisæt, som er tydelig for både elever, forældre og personale.”

Rettighedsskole005