Fællesspisning

Fællesspisning og sammenskudsgilde på en skole.

Laver man et sammenskudsgilde i klassen, vil der med garanti være noget for enhver smag på bordet.

Fællesspisning er en nem og overskuelig måde at lave et arrangement for klassens familier. Her mødes man om noget helt basalt, som alle har tilfælles, nemlig at spise og hygge sig sammen.

Opskrift på fællesspisning
  1. Lav en aftale med skolen om at låne klasseværelset eller lærerværelset.
  2. Lån eventuelt gymnastiksalen eller andre faciliteter, hvis I fx har brug for et sted, hvor børnene kan lege.
  3. Send invitationer ud i god tid, og husk tilmeldingsslip.
  4. alle familier til at medbringe en ret.
  5. Lad eleverne præsentere den ret, de har med.
  6. Husk små kort, der angiver om det er svin, okse, lam, kylling eller fisk, og om det er halal – så bliver det meget nemmere.
  7. Skriv på invitationen, om forældrene selv skal tage service med, eller om det er til rådighed på skolen.
  8. Overvej at kombinere fællesspisningen med et andet arrangement. Nedenfor er der forslag til forskellige former for aktiviteter, som fællesspisning kan slås sammen med.
Fællesspisning med fx fernisering
Invitation til fællesspisning og fernisering

Eksempel på en invitation til fernisering på Blågård Skole med kombineret fællesspisning.
Klik på billedet for at forstørre det.

I forbindelse med en fællesspisning kan I med fordel arrangere en fernisering, hvor fx elevernes kreative arbejde vises frem. På den måde får eleverne mulighed for at vise deres forældre noget af det, de laver i skolen. Desuden kan det få flere forældre til at deltage. Samtidig kan det være en god anledning til at få skabt kontakt mellem forældre, når de får lejlighed til at gå rundt mellem fx papmachehuse og tale sammen.

Fællesspisning med efterfølgende forældremøde

Det kan også være en god idé at holde forældremøde i forlængelse af fællesspisningen. Mange er dukket op, der er god stemning, og maverne er fyldte. Er børnene store, kan I sætte en film på i et tilstødende lokale og lave en omgang popcorn. I de mindre klasser kan det være nødvendigt at få et par forældre til at holde øje med, at alt går, som det skal.

Fællesspisning på Blågård Skole

Eleverne samler sig om de børnevenlige drinks.

Undersøg evt., om der er timer i samtænkningen med fritidshjemmet, som kan dække, at en pædagog hjælper til.

Fællesspisning med parallelklassen

På skoler, hvor der er flere fritidshjem tilknyttet, kan I med fordel lave fællesspisninger med parallelklassen. Nogle af børnene kender hinanden på tværs af klasserne, fordi de går på samme fritidshjem, mens andre slet ikke kender hinanden. Ved at lave fællesspisninger lærer flere af børnene hinanden at kende, og der opstår nye kammeratskabsmuligheder.

Lån skolens gymnastiksal til høvdingebold eller spil en omgang rundbold udenfor, hvis vejret er til det. Forældre mod elever er ofte sjovt, og forældrene lærer hinanden at kende på en helt anden måde end ved blot at sidde og tale sammen. Se eksempel på en invitation, som en forældregruppe på Grøndalsvængets Skoles har sendt ud HER.