Fødselsdage

P1000453spisning

At have fødselsdag er en glædelig begivenhed for alle. Og vi forældre kan gøre meget for, at klassens fødselsdagsfester bliver gode og sjove – og ikke mindst for alle.

Gode aftaler forebygger konflikter

Der er mange forskellige holdninger og traditioner forbundet med fødselsdage. Derfor er det en god idé, at I taler sammen i forældregruppen og laver aftaler og fælles retningslinjer for fødselsdage på det første forældremøde.

Følgende ting er vigtigt at få på plads:

• Hvem skal man invitere? Er det i orden at invitere, dem man har lyst til, eller skal alle børn med til en fødselsdag?
  • Hvor meget må en gave koste?
  • Hvad er holdningen til fællesfødselsdage? Er der stemning for at holde det i klassen?
  • Hvordan er muligheden for at holde fødselsdag på skolen? Spørg læreren om dette.
  • Tal om, at det er i orden ikke at holde fødselsdag selv, men stadig komme til andres.
  • Tal om vigtigheden af at svare på en fødselsdagsinvitation.
Hvor, hvornår og hvordan – gode idéer til fødselsdagen

I hjemmet
Holder I jeres barns fødselsdag hjemme, kan I, hvis I har mulighed

En fødselsdag er en festlig begivenhed, som kan være med til at styrke fællesskabet i klassen.

for det, hente børnene lige efter skole. Det er især en fordel, hvis der er knyttet flere fritidshjem til skolen.
For at forældregruppen lærer hinanden bedre at kende, er det en god idé at invitere forældrene ind på en kop kaffe, når de henter børnene.

I skoletiden
Spørg klasselæreren, om der er mulighed for at holde fødselsdag i skoletiden.
Så kan hele klassen og lærerne komme hjem til fødselsdagsbarnet et par timer i skoletiden og få frokost.

På skolen
Det kan være uoverskueligt og umuligt for nogle familier at holde fødselsdag derhjemme på grund af pladsmangel. Undersøg, om det er muligt at holde fødselsdag på skolen. På nogle skoler kan I låne et lokale til at holde fødselsdagen i.

I det fri
Har jeres barn fødselsdag om sommeren er det oplagt at holde fødselsdagen i det fri. Det kan fx være på skolens grønne områder, på en legeplads eller en park i nærheden.

Fællesfødselsdage
Nogle klasser organiserer fællesfødselsdage. Forældrene inddeles i fødselsdagsgrupper, alt efter hvilken måned børnene har fødselsdag. Fødselsdagsgrupperne, som kan være inddelt månedsvis, efter årstiderne eller på en helt tredje måde, arrangerer sammen en fællesfødselsdag for hele klassen. Det kan være rart at være flere om at arrangere og organisere en fødselsdagsfest, og på denne måde bliver alle børn i klassen fejret i løbet af et skoleår, mens de forældre, der ellers ikke ville have haft mulighed for at holde fest pga. enten pladsmangel eller overskud, alligevel får holdt en fest for deres barn.