Maja, forælder på Nørrebro Park Skole

MajaMaja Trudsjøs søn går på Nørrebro Park Skole. Maja er lærerstuderende og desuden medlem af skolens bestyrelse.

Man skal ikke afskrive den lokale folkeskole på forhånd

“Vi ville gerne have, at vores søn skulle være en del af lokalområdet, og vi har det grundprincip, at hvis der er en god folkeskole i lokalområdet, så vælger man den. Vi havde hørt en masse godt om vores skole.”

Maja mener, at man skal tage aktiv stilling til sit skolevalg på den måde, at man skal besøge skolen og tale med forældre fra skolen, hvis man er i tvivl. Man skal have viljen til at finde ud af, om der er en god folkeskole i området i stedet for at afskrive den på forhånd. Det handler om at tage ansvar.

“Det er vigtigt at bakke folkeskolen op, fordi det er en skole for alle. Folkeskolen indeholder børn fra alle sociale lag, så det er også et dannelsesprojekt. Skolerne her afspejler Nørrebro, sådan som kvarteret er.”

Det, der kendetegner den gode skole, er ifølge Maja, at man både som barn og forældre føler sig velkommen. Og så handler det om elevernes trivsel og lærernes pædagogiske tilgang til barnet. Høj faglighed er også vigtig, men det skal aldrig være på bekostning af det sociale, også fordi al forskning viser, at god trivsel og et højt fagligt niveau hænger sammen. Maja ville derfor aldrig bare vurdere en skole ud fra dens karaktergennemsnit. For hende handler det om menneskelige værdier.

Det var en god oplevelse at komme på skolen til dens arrangementer før skolestart

Maja synes allerede, at de har haft mange gode oplevelser, og fremhæver første skoledag som noget helt særligt. Selv om skolen lå i byggerod, så formåede lærerne og lederen at skabe en helt speciel dag for børnene. Der er en tradition for, at alle nye elever sender en ballon til vejrs, og det var fint, fortæller Maja.

“Et rigtigt godt initiativ på vores skole er også, at de kommende skolebørn og deres forældre inviteres over på skolen til en række arrangementer i foråret, før de starter i skole. Det var vi selv rigtig glade for, fordi vi allerede der fik hilst på Charlies lærere, klassekammerater og de andre forældre. På den måde bliver man taget godt i mod og føler sig velkommen. Og så sagde skolens leder allerede på første skoledag, at man altid skal komme, hvis man har spørgsmål eller er utilfreds med noget.”

Folkeskolen må gerne få en skarpere profil

Maja tror, at mange forældre vælger friskole til deres børn, fordi de ofte har en tydeligere profil, som forældrene kan identificere sig med, og som gør, at de føler, at de får mere indflydelse på deres børns skolegang. Maja synes, der er mange gode ting ved det, men kan også se den bagdel, at forældre nogle gange kommer til at “shoppe” skoler.

“Jeg synes nok grundlæggende, at folkeskolerne godt kunne være mere åbne over for at gøre ting på nye måder – hvorfor skulle de ikke kunne gøre det. Men samtidig vil jeg sige, at jeg oplever, at der er mange dygtige og engagerede lærere på skolen.”

Dette interview er lavet i forbindelse med Brug Folkeskolens plakatkampagne i 2011.