Vild med linjer – Nørrebro Park Skole tænker udskoling på en ny måde

“Er du vild med verden? Er du interesseret i forskellige kulturer og sprog og kunne du godt tænke dig at lave dit eget præsidentvalg, din egen retsag eller måske dreje kikkerten imod levevilkårene i nogle af verdens fattige og rige lande, så er den internationale linje lige, hvad du har gået og ventet på.”

universumlinje

Fra skolens folder til eleverne. Her er det UniversuM linien, der præsenterer sig selv for eleverne. “Summen af universet. Er du vild med naturvidenskab? Kan du godt lide at udforske naturen og verden? Er du interesseret i at få vinden i ansigtet? Så er den naturfaglige linje lige noget for dig.”

Sådan lyder det i folderen, som præsenterer Nørrebro Park Skoles nye udskolingslinjer for eleverne. Ud over Vild med Verden, som altså er en international linje, kan eleverne vælge Digitaltudsyn.nu som er en medie- og kommunikationslinje, eller UniversuM, som er en naturfaglig linje.

De nuværende 6. og 7. klasser har netop valgt, hvilken linje de ønsker at starte på, og kommer tilbage til noget helt nyt efter sommerferien, når de starter i 7. og 8. klasse. Linjerne kører helt frem til afgangseksamen og betyder altså, at de gamle klasser brydes op og eleverne starter i nye linjeklasser.

Inspiration fra Fredericia og Amager

Nørrebro Park Skoles leder Peter Aksten har sammen med skolens lærere længe haft et ønske om at styrke udskolingen. Idéen med linjer er kommet fra Fredericia Kommune, som har gennemført det på alle deres folkeskoler og har positive erfaringer med det. Indenfor Københavns Kommune er der også gode erfaringer fra Højdevangen Skole på Amager, som er en fælles udskoling for tre af områdets folkeskoler. Også her har man inddelt eleverne i linjer.

Øget motivation og interesse hos eleverne

Peter Aksten fortæller, at indholdet i linjerne er så brede, at det vil give eleverne mulighed for at vælge lige netop det, som de interesserer sig mest for. Samtidigt tones alle de obligatoriske fag, af den linje, som eleverne har valgt, så der skabes sammenhæng i undervisningen. Der er også fokus på, at linierne har en praktisk, musisk og kreativ vinkel på de emner, som linjerne tager op.

Det er et generelt problem for skoler, at elevernes motivation og lyst til at gå i skole ofte falder op igennem skoletiden. Og det vil skolen gerne gøre noget ved. Med linjerne forventer skolen, at elevernes motivation øges. “Når eleverne selv skal vælge linje, styrker det den enkelte elevs medansvar over for sin skolegang og lysten til at engagere sig  vokser igen”, siger Peter Aksten.

Elever og forældre har taget positivt imod de nye linjer

“Vi har selvfølgelig været spændt på, hvordan elever og forældre ville tage i mod linjerne. Og først var elevernes reaktion, at de naturligvis var kede af, at deres gamle klasser skulle brydes op. Men da de så gik hjem og vendte det med forældrene, bakkede forældrene  – til elevernes overraskelse – op om det nye tiltag, og så vendte børnenes indledende indignation til positiv forventninger til det nye, der skal ske”, fortæller Peter Aksten.

Hvis en elev har fortryder sit valg, så tager skolens leder en snak med eleven om det og finder ud af, hvad der så skal ske. Men Peter Aksten understreger, at det er vigtigt at det bliver en proces, hvor eleven tænker sig godt om, så det valget ikke træffes på en hurtig impuls på en dårlig dag.

Brug Folkeskolen mener, at udskolingslinjerne er et interessant bud på, hvordan en udskoling kan se ud, og vi følger med interesse Nørrebro Park Skoles linjer og glæder os til at høre mere om udviklingen.

Se skolens folder Linjer i udskolingen her

digitalt udsyn

Introen til den sidste linje, digitaltudsyn.nu lyder: Hvis du synes det kunne være sjovt at lære, hvordan man laver film, webavis, fotoreportage, og hvordan man laver tekster som journalist og forfatter, så er medie- og kommunikationslinjen noget for dig.